9330 Kapuvár, Fő tér 10. - Google térkép  |  Tel +36 96 241 211

e-mail:  hansagpatika@gmail.com

A A A

Dr. Mogyorós Judit gyermekorvosAz ősz a gyermekek és a szülők számára az óvoda és az iskola kezdetét jelenti. A gyerekek ismét közösségbe kerülnek, a nyári napsugarak és a hazai friss vitamindús zöldségek, gyümölcsök szépen lassan eltűnnek a boltok polcairól, a hidegbe forduló időjárás egyre inkább kedvez majd a vírusok terjedésének. Elérkezik egy olyan időszak, amikor fokozottan figyelnünk kell gyermekeink egészségére. Dr. Mogyorós Judit gyermekorvost kérdeztük a fejlődő szervezet vitaminpótlásának fontosságáról.

 

- Ami a gyermekkori vitaminszükségletet illeti, természetes úton, a táplálkozás során bevihető a szükséges mennyiségű vitamin a gyermek szervezetébe? milyen mértékben kell, egy szülőnek az un. „előállított vitaminokat” igénybe vennie az egészségének megőrzéséhez?
- Alapvetően úgy hiszem, hogy a normál vegyes táplálkozás elegendő kellene, hogy legyen a gyermek egészségének fenntartásához, de sajnos napjaink körülményei ezt a tényt jelentősen beárnyékolják. Egyrészt a nevelő intézményekben a közétkeztetés minősége nem megfelelő, másrészt a gyermekek által közkedvelt élelmiszerekben található ásványi anyagok és vitaminok mértéke sem elegendő. Ennek ellenére az esetek többségében fenntartásokkal kezelem a különféle előállított vitaminkészítményeket az azokban található hatóanyag mennyiségét és felszívódását illetően.
Éppen ezért a felsoroltak ellenőrizésében elvitathatatlan szerepe van a szülőknek, hogy – a lehetőségekhez mérten – odafigyeljenek a gyermekük táplálkozására, igyekezzenek elkerülni a különböző korcsoportokban a gyerekek számára nagyon népszerű, de vitaminban nem túl gazdag élelmiszereket.

- Melyek a gyermekkorban a legfontosabb vitaminok, amelyek elengedhetetlenek a szervezet fejlődéséhez és az egészség fenntartásához?
- Életkori sajátosságok határozzák meg, hogy melyek a legfontosabbak. Csecsemők esetében például a K vitamin kiemelt szerepét szoktuk hangsúlyozni orvosként, amely elengedhetetlen a véralvadáshoz, az anyatej ugyanis nem tartalmaz belőle eleget, a kisbaba bélflórája pedig még nem képes ezt önmagában előállítani. A K vitamin-hiány pedig súlyos vérzésekhez vezethet. A hozzátáplálás megkezdésével természetesen ez a kockázat folyamatosan csökken, majd megszűnik.
A legújabb tanulmányok állítják, hogy az európai kontinensen élő emberek nagy többsége D-vitamin hiányban szenved. Alapvetően azért, mert az évszakok váltakozásával jól körülhatárolhatóak a napsütéses időszakok, melyek korlátozzák a vitaminhoz való hozzájutást. A nyári hónapokban igyekszik mindenki magas faktorszámú számú naptejekkel védekezni a napsugarakkal szemben, ezzel szintén sok vitaminforrástól fosztjuk meg magunkat. A régi tudományok azt mondták, hogy csak a csecsemők számára fontos a D-vitamin a csontképződéshez és a megfelelő kálcium-háztartáshoz, de beigazolódni látszik, hogy ez egy élethosszig tartó szükséglet.
Sokszor hangoztatott ásványi anyag még a vas. Vashiány leginkább azoknál a serdülő lányoknál fordul elő, akik elkezdenek menstruálni. Az ő számukra valóban nagyobb odafigyelést igényel a vas pótlása. Viszont egyéb más esetekben nem látom indokoltnak kifejezetten a vas pótlását.

- Melyek a fő vitaminban gazdag beviteli források a táplálkozásban?
- Az A-vitamin a retina fényérzékeny pigmentjének az alkotóeleme és a hámszövet épségében, működésében is nagy szerepe van. Hiánya lassíthatja a gyermek fejlődését és szembetegségeket okozhat. Legnagyobb koncentrációban a tejtermékekben, a tojás sárgájában és a májban fordul elő.
A D-vitamin kiemelt szerepére már kitértem és említettem, hogy a bőrben is keletkezik a napfény ibolyán túli sugarainak hatására. Krónikus hiánya angolkórhoz (csont-deformáció) vezethet. Az A-vitaminban gazdag élelmiszerek többnyire tartalmazzák a D-vitaminpótláshoz szükséges mennyiséget is.
Az E-vitamin elsősorban az antioxidáns hatásáról ismeretes, megköti a szabadgyököket és óvja a sejtek épségét. Hiánya idegrendszeri gondokat idézhet elő. A természetes táplálkozás során a növényi olajakban fordul elő leginkább.
A K-vitamint is tárgyaltuk, hangsúlyoztuk élettani szerepét és a hiánya során fellépő kérdéseket, főként az újszülötteknél. Amennyiben nagyobb gyermeknél felmerül hiányként, akkor a friss leveles zöldségek (saláta, káposzta, paraj) kiválóan alkalmasak a pótlására.
A vízben oldódó vitaminok a szervezetben csak korlátozottan raktározódnak és nagyon gyorsan ki is ürülnek, ezért figyelni kell a gyermekek esetén rendszeres pótlásukra. A B1- és B2-vitamin karban tartják az anyagcsere-folyamatokat és az idegrendszer működését. Hiányuk esetén nyugtalanság és esetleg alvászavar merülhet fel. Pótlására fogyasszon a gyermek hüvelyeseket és barna (rozsos) kenyeret, teljes kiőrlésű pékárut.
A B5-vitamin - társaihoz hasonlóan - energizálja a szervezetet, segíti a vérképzést. Esetleges hiánya vérszegénységhez és bőrbetegségekhez vezethet. Ahhoz, hogy elkerüljük hiányát fogyasszon a gyermek rendszeres állati fehérjéket (húsokat).
Végül érdemes kiemelni a C-vitamint, mely elengedhetetlen a sebek gyógyulásához, a fogak növekedéséhez, a kötőszövet és a csontszövet képződéséhez. Hiánya számtalan formában jelentkezhet, kezdve a gyengeség érzetétől, az étvágytalanságon át, egészen a korábbi századok matróz-betegségéig a skorbutig. A zöldségek és gyümölcsök frissen történő fogyasztása elegendő az aszkorbinsav pótlásához. Vigyázzunk, mert a párolás jelentős ásványianyag-tartalomvesztéssel jár!

- Esetleges túladagolás felmerülhet?
- A vízben oldódó vitaminok esetében nem áll fenn ez a veszély, mert a fölösleges mennyiség a vizelet útján távozik. A zsírban oldódó vitaminokat elvileg túl lehet adagolni, viszont ez rendkívül ritka, mert olyan különleges mennyiséget kellene meglehetősen rövid idő alatt bejuttatni a szervezetbe, ami szülői felügyelet mellett lehetetlen, ha mégis megtörténik, akkor annak súlyos mérgezés lehet az eredménye, ami kórházi ellátáshoz vezethet, ezért ha a szülő azon kapja a kisgyermeket, hogy megivott egy üveg D-vitamin olajt, akkor azonnal folyamodjon orvosi segítségért.

- Szezonalításról beszélhetünk? Télen milyen vitaminokból kisebb a „választék”? Melyik az a vitamin, amiből többet kellene bevinni a gyerek szervezetébe ahhoz, hogy az óvodában és iskolában is ellenállóbb legyen a betegségekkel szemben?
- Azok a gyerekek, akik a nyár folyamán nem voltak aktívan és tartósan közösségben,  fogékonyabbá válhatnak a különböző betegségekre. Itt főként légúti, hurutos megbetegedésekre kell gondolni. Ezen időszak alatt a C-vitamin jótékony hatással lehet a gyógyulás folyamatának felgyorsítására és az ellenálló képesség erősítésére.
Ezek a fertőzéses betegségek a gyermekeknél általában nagyon gyors lefolyásúak, a kórokozók 3 nap alatt el is tűnnek a szervezetből.

- Az immunerősítő készítmények, miben mások, mint a vitaminok, mi a hatásmechanizmusuk?
- Ezek a készítmények is a jelenkorban váltak kimondottan népszerűvé. Azon típusú termékek irányába vagyok bizalommal, amelyek a gyakori légúti betegségeket okozó fertőzések kórokozóinak a felületi anyagát tartalmazzák és hosszú időn keresztül orálisan történő alkalmazásukkal a szervezeten belül egy oltáshoz hasonló immunválaszt képesek kiváltani a szervezetből, növelve ez által a hasonló betegségek elleni rezisztenciát. Ugyanakkor ezek esetében sincsenek ismert kontroll-csoportok, tudományos eredmények, amelyek nagy számban igazolnák/alátámasztanák a készítmény bizonyított hatékonyságát.

- A sportolás hogyan befolyásolja a vitaminszükségleteket?
- Tapasztalataim szerint a versenyszerűen vagy rendszeresen sportoló gyermek vitaminszükséglete jelentős arányban nem növekszik a fizikai terheléssel. Leginkább az energiaszükséglet ugrik meg, amit a fejlődő szervezet mindig igyekszik táplálék formájában pótolni, tehát megvan a természetes egyensúly a levezetett energia és annak pótlása között.

Tisztelt Doktornő! Köszönjük az interjút!

Fotó: www.scheiber.hu

Benu gyógyszertár

Benu akcioink itt

Gyógyszerinformáció

OGYEI logo hiv

Magyar Gyógyszer

Magyar Gyogyszer m