9330 Kapuvár, Fő tér 10. - Google térkép  |  Tel +36 96 241 211

e-mail:  hansagpatika@gmail.com

A A A

Dr. Hegedűs TiborA várandósság minden pár, család és kismama életében az egyik legcsodálatosabb 9 hónap. A terhesség ugyanakkor – ahogyan a kifejezés is magában hordozza – egészségügyi szempontból megterhelő, mind a kismama, mind pedig a magzat számára. Előbbi esetében sok energiára és egészséges életmódra van szükség, hogy utóbbi ne szenvedjen hiányt a méhben történő hosszú fejlődés időszaka alatt. Ennek biztosítására javasolt a magzatvédő- vagy másképpen a terhesvitaminok alkalmazása. A témáról Dr. Hegedűs Tibor nőgyógyász szakorvost kérdeztük.

 

Dr. Hegedűs Tibor 1969-ben szerezte meg általános orvosi diplomáját a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen, majd 1974-ben szakvizsgát tett szülészet-nőgyógyászatból. Később klinikai onkológiából szerzett szakorvosi képesítést 1982-ben. Egy évtizeden át a Csornai Városi Kórház szülészeti osztályán dolgozott, ezt követően a Központi Állami Kórház szülészet-nőgyógyászati osztályán adjunktusként tevékenykedett. 1990-től kezdődően a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömb nőgyógyászati osztályán (mely ma már magánklinikaként üzemel) dolgozik externistaként a mai napig. Fő területe a rákmegelőzés és a gyulladások gyógyítása.  

 

 - Köszönjük Doktor Úr, hogy segíti a témába történő eligazodást. Az úgynevezett magzatvédő-, vagy terhesvitaminok kialakulása mikorra vezethető vissza? Milyen okból nőtt meg a jelentősége, ahhoz hogy az orvostudomány figyelmét felkeltse?
- Az orvosi kutatások eredményekkel bizonyították és legitimálták, hogy egyes vitaminok kiemelt szerepet játszanak a magzatfejlődésben és a különböző rendellenességek kialakulási kockázatának csökkentésében. Ezek a multivitaminok redukálják a vetélés esetleges bekövetkezésének valószínűségét, csökkenhetik a genetikailag veszélyeztetett magzatoknál az autizmus kialakulását. Természetesen fontos leszögeznünk, hogy amióta világ a világ, azóta beszélhetünk várandóságról, terhességről és gyermekszületésről. Az egészséges gyermekek világra jötte pedig korábban sem volt vitaminokhoz vagy étrendkiegészítőkhöz kötve. Ugyanakkor elvitathatatlan egyes nyomelemek alkalmazásának jótékony hatása a várandóság alatt.

 

- Pontosan melyek ezek a javallott ásványi anyagok és vitaminok?
- Az első és legfontosabb a folát B9-vitamin vagyis a folsav, mely katalizálja a sejtek osztódását. Pontosan ezért kulcs-vitamin, hiszen a terhesség 9 hónapja alatt segíti a magzat növekedését, fejlődését, alkalmazása kritikus jelentőséggel bír kifejezetten a terhesség első trimeszterében (első három hónap), megelőzendő az idegcső záródási rendellenességeket (nyitott gerinc, agy-, koponyahiány). A terhesvitaminok első három hónapban alkalmazott variánsaiban éppen ezért a folsav mennyiség kétszerese található meg.
Emellett még hangsúlyos szerepe van a D-vitaminnak is, mely segíti az ásványi anyagok cseréjét, ezáltal a kalcium-anyagcserét is. Elegendő D-vitamin (és ezáltal kalcium) hiányában a gyermekeknél rachitis (angolkór) alakulhat ki.
Az általam esszenciálisnak ítélt további makroelem a magnézium. Azon túl, hogy közrejátszik számtalan enzim működésében, segíti a sejtosztódást, támogatja a csontok felépülését, a terhesség során csökkenti a görcsök, az idő előtti méhösszehúzódások, a haskeményedés és a nyitott méhszáj kialakulásának kockázatát.
A felsoroltak mellett a B-vitaminok, a C-vitamin és egyéb ásványi anyagok is egyaránt fontosak, de ezek elsősorban az immunrendszer erősítését, a vérképzést, stb. szolgálják.

 

- Mikor érdemes elkezdeni a vitaminok szedését: a terhesség megállapításakor vagy a gyermekvállalás kezdetét megelőzően?
- Nehéz ebben a kérdésben igazságot tenni a XXI. században. Ma már a kismamák környezetében számos tényező van, amelyek befolyásolhatják a vitaminokról és azok alkalmazásáról kialakított képet. Szinte mindannyian határozott elképzelésekkel érkeznek hozzám a vitaminválasztást illetően. Ugyanakkor ennél véleményem szerint mindenképpen fontosabb a rendszeres szakorvosi felügyelet, a szükséges vizsgálatok elvégzése és az orvosi utasítások betartása.
A kérdésre visszatérve, természetesen van mód már a gyermekvállalás elhatározását követően, a terhesség előtt 2-3 hónappal tervezetten elkezdeni szedni az erre az időszakra javasolt készítményeket, melyek közös nevezője a magas folsav tartalom. Ezek jelentősége szintén a már taglalt fejlődési rendellenességek elkerülésében mutatkozhat.

 

- A terhesség előre haladtával változnak a vitamin szükségletek? Eltérő összetételű ásványianyagokat és vitaminokat szükséges szedni?
- A folsav esetében van jelentős különbség a mennyiséget illetően, a terhesség első három hónapjában sokkal többet szükséges bevinni a szervezetbe. A multivitaminokkal kapcsolatban nincsen lényeges különbség az egyes gyártók termékei között. Esetleg azt érdemes megemlíteni, hogy az itthon is kapható, amerikai gyártó termékében az összetevők és azok aránya eltér az Európában előállított és forgalmazott termékektől. Ennek oka kizárólag abban keresendő, hogy a tengeren túl az általános életminőség és életvitel eltér az öreg kontinensen tapasztaltaktól.

 

- A gyermek születését követően is alkalmazni kell? Amennyiben igen miért és meddig?
- Igen alkalmazható a szoptatás időtartama alatt. A vitaminok szedésével az anyatejben található tápanyagok (jód, vas) bevitt mennyiségén javíthatunk.

 

- Okozhat-e mellékhatást a kismama számára az étrendkiegészítők szedése, illetve igazak-e azok a félelmek, miszerint a vitaminokat alkalmazó kismamák gyermekei nagyobb súllyal születnek?
- A vitaminok alkalmazása és a bennük levő kötőanyagok, valamint az egyéb kiegészítők miatt esetlegesen fellépő mellékhatások egyénenként változnak, nem lehet általánosítani. Előzetesen hasznos információ lehet, ha tisztában van azzal a várandós kismama, hogy van-e bármilyen allergiája vagy intoleranciája. Amennyiben erről nincs tudomása vagy nem veszi figyelembe, akkor többet árthat magának, mint amilyen előnyökkel járna az alkalmazása.
A nagyobb súllyal születő gyermekek nem ritkák, hiszen a terhesség teljes ideje alatt alkalmazott sok vitamin, mind megköt a fejlődő szervezetben, beépül és hasznosul, elősegítve ezáltal a súlygyarapodást. Ugyanakkor ezek az újszülöttek semmivel sem lesznek fejlettebbek, mint az alacsonyabb súllyal születő csecsemők.

Köszönjük az interjút!

Benu gyógyszertár

Benu akcioink itt

Gyógyszerinformáció

OGYEI logo hiv

Magyar Gyógyszer

Magyar Gyogyszer m