Otthon ReceptekFőzési tippek Hering paradicsomos pácban: Ízletes és gyors recept

Hering paradicsomos pácban: Ízletes és gyors recept

által Julia
Hering paradicsomos pácban: Ízletes és gyors recept

A paradicsomos pácban készült hering egy népszerű, egyszerűen elkészíthető fogás, amely ötvözi a könnyű elkészítést és a gazdag, élénk ízeket. Ez a recept nemcsak gyors, hanem sokoldalú is – tökéletes választás hétköznapi ebédhez vagy akár ünnepi asztalra. A hering szaftos és zamatos lesz, a paradicsomos pác pedig olyan finom, hogy önmagában is szívesen fogyasztod majd! Olvass tovább, és készítsd el ezt a mennyei fogást még ma!

Hozzávalók (4–6 adag)

  • Heringfilé: 1 kg
  • Növényi olaj: 100 ml
  • Paradicsompaszta: 2 evőkanál
  • Fekete bors: ½ teáskanál
  • Pirospaprika (csípős vagy édes, ízlés szerint): ½ teáskanál
  • Hagyma: 3 db (közepes méretű)
  • Ecet (9%-os): 1 evőkanál
  • : 1 evőkanál
  • Cukor: 2 evőkanál

Elkészítési idő:

  • Aktív idő: 15–20 perc
  • Pácolás: Minimum 12 óra
  • Összesen: ~12 óra 20 perc

Tipp: Készítsd elő az összes hozzávalót előre, hogy az előkészületek gyorsan menjenek!

Hering paradicsomos pácban: Ízletes és gyors recept

Elkészítés lépésről lépésre

  1. Készítsd el a pácot:
    • Egy kisebb lábasba öntsd a növényi olajat, add hozzá a sót, a cukrot, a fekete borsot, a pirospaprikát, az ecetet és a paradicsompasztát.
    • Keverd össze alaposan, majd lassú tűzön, folyamatos keverés mellett forrald fel. Amint elkezd gyöngyözni, vedd le a tűzről, és hagyd kissé kihűlni.
  2. Szeleteld fel a hagymát:
    • Hámozd meg a hagymát, és vágd vékony csíkokra vagy félkarikákra.
    • Tedd a hagymát egy mély tálba, és öntsd rá a forró pácot. Keverd össze, hogy a hagyma egyenletesen bevonódjon.
  3. Készítsd elő a heringet:
    • A heringfilét öblítsd le hideg vízzel, majd töröld szárazra papírtörlővel.
    • Vágd kisebb, falatnyi darabokra (kb. 2–3 cm-es szeletekre).
  4. Rétegezd az alapanyagokat:
    • Vegyél egy mélyebb edényt vagy üvegtálat.
    • Az aljára teríts egy vékony réteg hagymás pácot.
    • Erre helyezz egy réteg heringet, majd újra hagymás pácot. Folytasd a rétegezést, amíg el nem fogynak az alapanyagok.
    • Fontos: Az utolsó réteg mindig hagymás pác legyen, hogy a hering teljesen ellepje!
  5. Pácolás:
    • Fedd le az edényt fedővel vagy fóliával, és tedd hűtőbe.
    • Hagyd állni legalább 12 órán át, hogy az ízek összeérjenek.
  6. Tálalás:
    • Tálald a heringet hidegen, közvetlenül a hűtőből.
    • Kínálj mellé főtt vagy sült burgonyát, ami tökéletesen kiegészíti az ízeket.

Tipp: Ha csípősebb ízt szeretsz, adj egy csipet chiliport a páchoz, vagy válassz csípős pirospaprikát!

Hering paradicsomos pácban: Ízletes és gyors recept

További tanácsok

  • Hering választása: Friss vagy előre pácolt heringfilét használj, de ha sós heringet veszel, áztasd ki előtte hideg vízben 2–3 órán át, hogy ne legyen túl sós.
  • Pác variációk: Kísérletezz fűszerekkel, például adj hozzá egy kis kaprot vagy mustármagot az egyedi ízért.
  • Tárolás: A kész fogás hűtőben, lezárt edényben 4–5 napig eláll.
  • Tálalási ötletek: A hering mellé kínálhatsz friss kenyeret, vajat vagy akár egy kanál tejfölt is a még krémesebb élményért.

Tipp: Készítsd el előre, hogy másnapra már csak tálalnod kelljen – tökéletes időspórolás vendégváráshoz!

Összegzés

A paradicsomos pácban készült hering egy gyors, egyszerű és rendkívül ízletes fogás, amely hétköznapokra és ünnepi alkalmakra egyaránt tökéletes. A szaftos hering és a fűszeres, paradicsomos pác ellenállhatatlan párost alkot, különösen burgonyával tálalva. Keverd össze a pácot, rétegezd a hagymával és heringgel, majd hagyd érni 12 órát – ennyi az egész! Próbáld ki ezt a receptet, és kápráztasd el a családot vagy vendégeidet – kezdj neki még ma!

Hozzászólás írása